Menü


4. Asya ve Afrika Stereoloji Kongresi, Nelson Mandela Afrika Bilim ve Teknoloji Enstitüsünün (NM-AIST) ev sahipliğinde, Türk Stereoloji Derneği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim üyelerinin katılımı ile Arusha, Tanzanya'da düzenlendi
04-12-2023

4. Asya ve Afrika Stereoloji Kongresi, Türk Stereoloji Derneği, Uluslararası Beyin Araştırmaları Organizasyonu (IBRO) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) desteği ile 13-15 Kasım 2023 tarihleri arasında Arusha, Tanzanya’da katılımcılardan herhangi bir kayıt ücreti alınmadan gerçekleştirildi. Etkinliğe Türkiye, Tanzanya, Somali, Kamerun, Almanya, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri, Nepal, İran, Yemen ve Hindistan’dan toplamda 88 bilim insanı katıldı.

Kongrenin açılış konuşmaları Türk Stereoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaplan, ardından Nelson Mandela Afrika Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (NM-AIST) Rektörü Prof. Maulilio J. Kipanyula, DVC-Akademik, Araştırma ve Yenilik Direktörü Prof. Dr. Anthony Mshandete ve daha sonrasında ise YÖK Başkanı Prof. Peter L. M. Msoffe (PhD), tarafından gerçekleştirildi.

Kongrenin ilk gününde 15, ikinci gününde ise 18 sözlü sunum yapıldı. Türk Stereoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaplan, Nelson Mandela Afrika Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (NM-AIST) Rektörü Prof. Maulilio J. Kipanyula kongrenin kapanış konuşmalarını yaptıktan sonra katılımcılar sözlü olarak etkinlik hakkındaki görüşlerini bildirdiler. Sözlü sunum alanında ödül alan genç araştırmacılara ödül ve sertifikaları takdim edildi. Prof. Tony George Jacob’un başkanlığını yaptığı sözlü sunu değerlendirme komitesi tarafından, Dr. Pankaj Kumar Rathi (Hindistan’dan gelip kongreye katılan) birincilik, Dr. Josephine Mapunda (NM-AIST den katılan) ikincilik, Dr. Arife Ahsen Kaplan (İstanbul Medipol Üniversitesinden katılan) üçüncülük ödülüne layık görüldü. Kongrenin sonunda, katılımcı ve davetli konuşmacılar için hazırlanan sertifikalar ve çeşitli hediyeler takdim edildi.

Deneysel çalışmalarda, yapının morfolojisine ilişkin detaylı ve tarafsız bilgiler edinmemizi sağlayan stereolojik yaklaşımlar, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Asya ve Afrika Stereoloji Kongresi ile Afrika ve Asya ülkelerinde daha geniş kitlelere ulaşması sağlandı. Stereolojik yöntemlerdeki yeniliklere ilişkin sunulan deneysel çalışmalar, bu alanda yeni yetişen araştırıcılarda merak uyandırmaktadır. Bu tür etkinlikler sayesinde bilimsel bilgi ve tecrübelerin geniş kitleler tarafından paylaşımı, yurt içi ve yurt dışında kurulacak yeni işbirliklerine zemin hazırladığı/hazırlayacağı açıktır. Tanzanya’nın Arusha şehrinde bulunan NM-AIST öğretim üyeleri, araştırıcıları ve görevli memurlar, özellikle Türkiye’den katılan bilim insanlarına karşı özverili bir misafirperverlik örneği sergilediler. Stereolojik tekniklerin bilinirliğini ve kullanımını yaygınlaştıran bu tür etkinlikler, ülkemiz bilim insanlarının bu husustaki anahtar rolünü bir defa daha ortaya koymuştur. Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim elemanlarının öncülüğünde Haziran 2014 de Morogoro; Nisan 2015 de Zanzibar adasında; Mart 2016 da Arusha’da ve son olarak Kasım 2023 yılında yine Arusha da olmak üzere toplamda dört tane bilimsel etkinlik Tanzanya’da yapılmıştır. Tüm etkinliklerimiz TİKA ve OMÜ tarafından desteklenmiş olup, ayrıca son etkinliğimiz IBRO’dan da destek almıştır.

Kongre sonrasında Tanzanya’nın Zanzibar adasına gidilerek ikili akademik iş birlikleri ve ortak bilimsel etkinlikler yapma konusunda State University of Zanzibar (SUZA) Rektörü Prof. Moh’d Makame Haji ve Rektör Yardımcısı Prof. Ali M Ussi ile görüşmeler gerçekleştirildi. Her iki taraf, işbirlikleri hususunda olumlu görüş ve isteklerini belirttiler.